Wil je ook aan de slag met het verduurzamen van je woning?
Het thema duurzaamheid staat steeds prominenter op de agenda. Zo ook voor woningen en gebouwen. Maar hoe pak je het verduurzamen van je bestaande woning nou eigenlijk aan?
Zeker de wat oudere bestaande woningen zijn vaak niet of maar beperkt geïsoleerd en vrijwel altijd afhankelijk van gas voor de centrale verwarming. Zeker de huizen van voor de jaren ’90 zijn, in het geval dit niet al gebeurd is, toe aan verduurzaming. Dat is goed voor zowel je portemonnee als het wooncomfort.
Hier onder vind je verschillende tips om te starten met het verduurzamen van jouw woning:
1. Subsidie check
De kosten gaan voor de baten, de investering voor het verduurzamen van de woning is voor veel mensen vaak een struikelblok. Je woning laten isoleren, maar zeker een andere manier van verwarmen kan een dure aangelegenheid zijn. Gelukkig helpt de overheid je een handje. Zo kun je subsidie (ISDE) krijgen wanneer je je woning isoleert of voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.
Check de subsidiemogelijkheden snel op: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde
2. Wat ga ik isoleren?
De muren zijn vaak de plek waar je de meeste warmte verliest. Vooral in de keuken en woonkamer wil je dat het lekker warm blijft. Naast de muren is ook het dak erg belangrijk en vaak relatief eenvoudig na te isoleren. Ook het isoleren van de vloer (zeker in combinatie met vloerverwarming) is een goede optie.
Je isoleert je woning niet alleen om de warmte ’s winters binnen te houden, maar minstens net zo belangrijk is het om te isoleren zodat het in de zomer enigszins koel te houden is binnen.
Je verduurzaamt je huis als je het energieverlies beperkt. Ook ramen en deuren dragen hier aan bij (als je de ramen niet de hele dag open hebt staan). Deuren kun je voorzien van tochtstrip of vervangen door goed isolerende deuren. Ramen met enkel glas kun je laten voorzien van HR++- of Triple beglazing. Let bij de keuze voor isolerende beglazing wel op het type/soort kozijn, het kan namelijk zijn dat niet alleen de ramen maar ook het kozijn vervangen dient te worden. Dat heeft enorm veel invloed op de investering.
3. Ventilatie is een must
Nu kunnen we onze woning op alle vlakken isoleren en kieren dichten, maar ook het ventileren van een woning blijft erg belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Bijvoorbeeld om de volgende redenen:
– Met een goede isolatie heb je geen luchtstroming meer in huis. Dat kan zorgen voor een bedompt en onfris binnenklimaat.
– Stilstaande lucht zorgt voor meer stof en schimmeldeeltjes in de lucht en dat is ongezond.
– Met slechte ventilatie zul je veel sneller last krijgen van schimmel, omdat de lucht verzadigd raakt van vocht.
Goede ventilatie is dus niet alleen belangrijk voor een duurzame woning, maar ook voor een gezondere leefomgeving. Om de ventilatie in jouw oude woning op duurzame wijze te verbeteren zijn er verschillende oplossingen en manieren. Het Multi Air Supply concept van Brink is hier een mooi voorbeeld van.
Check de Multi Air Supply op:
https://www.brinkclimatesystems.nl/oplossingen/ventilatie/multi-air-supply
Wil je aan de slag met het verduurzamen van een bestaande woning, doe het dan stap voor stap en houd de juiste volgorde van stappen aan. Begin met het zorgen voor een optimale isolatie van de woning voordat je bijvoorbeeld gaat investeren in een dure warmtepomp installatie.
Vragen over dit onderwerp? Whatsapp met ons op 0413-472118