Reviews Makelaardij van de laar

Amber van de Laar

27 mei 2021

Wanneer kun je het beste je woning te koop zetten?


Je hebt eindelijk je nieuwbouwhuis gekocht! Vaak gaat er nog wel wat tijd overheen, voordat je kan intrekken in je nieuwe woning. Als je nog bezit over een ander huis, moet dat natuurlijk ook nog verkocht worden. Maar wanneer zet je dan je huis te koop?

Wanneer zet ik mijn huis te koop nadat ik een nieuwbouwhuis heb gekocht?

Dit is een vraag met voor veel mensen een moeilijk antwoord. De kans dat je een keertje extra moet verhuizen is namelijk ook erg aanwezig. Verhuizen staat zelfs voor veel mensen in de top 3 van stressvolle gebeurtenissen in ons leven, maar met een goede voorbereiding bespaar je al een hoop stress.

Nieuwbouwhuis gekocht, meteen je oude woning verkopen?

Door het enthousiasme van de aankoop van een nieuwbouwhuis, zijn mensen vaak geneigd meteen aan de gang te gaan en dus ook meteen hun woning te verkopen. Maar er bestaat een kans dat de nieuwe eigenaren niet willen gaan wachten totdat jij in je nieuw woning terecht kan. Je zou dan voor een bepaalde tijd kunnen gaan huren, dit kost wel wat geld. Huurhuizen zijn moeilijk aan te komen en vooral in een tijd, zoals nu. Ook komen er nog andere zaken bij kijken. Je moet namelijk een keer extra al je spullen verhuizen. Een plus punt van je woning meteen verkopen, is dat je zekerheid hebt. Je weet hoe de markt er nu voor staat. Wanneer je zou wachten kan de markt natuurlijk helemaal veranderen en misschien zijn de prijzen dan wel flink gezakt. Met dus het meteen verkopen van je woning heb je meer zekerheid en minder (potentiële) zorgen over de verkoop.

Twee huizen

Bij een nieuwbouw woning kan je van te voren nog niet zeggen wanneer je hypotheek gaat betalen, dat is afhankelijk van de datum waarop de grond wordt overgedragen. Als je de hypotheekakte bij de notaris getekend hebt, wordt het hypotheekbedrag zichtbaar en moet je vanaf dat moment elke maand hypotheekrente en -aflossing betalen. Wanneer je besluit om je woning pas te verkopen, als je nieuwbouw woning bijna zo goed als af is, loop je een risico. Er bestaat een kans dat je je woning dan niet direct kunt verkopen en je dus met twee woning zit en dus ook met twee hypotheken. Een ander risico is dat de prijzen naar mate van tijd flink zakken en je dus minder geld krijgt voor je woning als je eerst in gedachten had.

Wachten met het verkopen van je woning

Een andere optie die je ook kunt overwegen is om wat langer te wachten met het verkopen van je woning. Je loopt namelijk het risico van dubbele lasten of dat de huizenprijzen inzakken. Stel dat je bang bent dat je huis volgend jaar 25.000 euro minder waard is, maar de komende maanden ben je dan wel weer 12.000 euro aan huis kwijt. Je moet daarna ook nog eens verhuizen en misschien zelfs wel wat spullen ergens anders opslaan. Dat kost ook allemaal geld. Besluit je nou je huis later te verkopen , dan is 5 tot 8 maanden voordat je jouw nieuwbouwhuis wordt opgeleverd precies een goed moment.

Wellicht ook
interessant voor jou?

Ook interessant
10 maart 2021

Hoe zit het met jouw thuiswerkplek?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Sinds Corona om de hoek is komen kijken, is 5 dagen in de week op kantoor werken niet meer de norm. Hierdoor krijgen mensen ook verschillende behoeftes. Je hoort verschillende…
BlogOok interessant
20 juli 2021

Tips ter voorbereiding op de woningfotograaf

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=De hal is vaak de eerste ruimte die je tegen komt als je bij een huis binnen stapt. Je kan er hier voor zorgen dat alle schoenen en jassen opgeruimd…
BlogOok interessant
14 maart 2023

Eerst verkopen of toch kopen?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Eigenlijk is er geen goed of fout in dit onderwerp, wat je ook beslist het hangt af van de markt op dat moment, maar ook je persoonlijke situatie. Het belangrijkst…