Reviews Makelaardij van de laar

Rene van de Laar

7 april 2021

Wat kan ik met mijn overwaarde?


Yes! Ik heb overwaarde. Maar wat kan ik daar eigenlijk mee? In deze markt is de kans dat je overwaarde hebt op je huis vrij groot. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, maar kun je die overwaarde ook ergens voor gebruiken?

Wat is overwaarde nu eigenlijk precies?

Om de overwaarde op je woning te bepalen is het van belang de waarde van je woning te weten. De overwaarde bereken je namelijk door de waarde van de woning te verminderen met de hypotheekschuld die op de woning rust.
Overwaarde komt, zeker in de huidige markt met fikse prijsstijgingen en hypotheken met aflossing, vaak voor. Dus wat kun je nu eigenlijk met die overwaarde? Wij hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

– Een ander huis kopen
– Je huidige woning verbouwen
– Een wereldreis maken
– Pensioen aanvullen
– Je helpt je kinderen

Een ander huis kopen

Misschien wel de meest bekende mogelijkheid. Je kunt de overwaarde op je huidige woning namelijk goed gebruiken om een mooie stap te maken naar een nog mooiere of grotere woning!
Bij het kopen van een volgende woning krijg je namelijk altijd te maken met de zogenaamde ‘bijleenregeling’. De bijleenregeling bepaald dat je de overwaarde moet investeren in de nieuwe woning om volledig gebruik te kunnen blijven maken van de gunstige hypotheekrente aftrek.

Verbouwen met je overwaarde

Het is ook mogelijk de overwaarde op je woning te gebruiken om de huidige woning te verbouwen. Hiervoor moet je de overwaarde wel inzichtelijk maken (d.m.v. een taxatie) en de overwaarde vrij maken door de huidige hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Een geldverstrekker gaat wel opnieuw toetsen of je de hypotheek qua inkomen kunt dragen.

Een wereldreis maken

Misschien niet de optie waar je het eerst aan zou denken, maar wel de meest avontuurlijke. Er zijn allerlei goede adviezen over een bestemming voor je overwaarde, maar in essentie is het natuurlijk gewoon jouw geld. Als jij avontuurlijk bent dan kun je ook besluiten om de huidige hypotheek te verhogen, daarvan een camper te kopen en een roadtrip te gaan maken in Amerika. Je hebt weer te maken met de bijleenregeling, maar bent bij thuiskomst een enorme ervaring rijker.

Genieten van je oude dag

Voor veel mensen is de overwaarde op de eigen woning een groot deel van het vermogen. En waarom zou je dat niet gewoon lekker gebruiken om te genieten van je oude dag? Je verkoopt de huidige woning en verhuisd naar een huurwoning. De overwaarde gebruik je om te genieten van je welverdiende vrije dagen! Koop bijvoorbeeld een boot! Een hartstikke mooie optie, houd er echter wel rekening mee dat je nu huur en (afhankelijk van de hoogte van de overwaarde) vermogensbelasting gaat betalen.

Je helpt je kinderen

Hebben je kinderen ook zo’n moeite met het vinden van een starterswoning? Misschien kun je ze een handje helpen met je overwaarde. Waarschijnlijk is de hypotheek inmiddels afbetaald en is er voldoende pensioen opgebouwd. Na dit alles kun je je overwaarde vrij maken om je kinderen te helpen bij het kopen van een leuke starterswoning. Bijvoorbeeld door een belastingvrije schenking te doen (zie onze eerdere blog hierover).
Vragen over dit onderwerp? Whatsapp met ons op 0413-472118

Wellicht ook
interessant voor jou?

BlogOok interessant
20 juli 2021

Tips ter voorbereiding op de woningfotograaf

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=De hal is vaak de eerste ruimte die je tegen komt als je bij een huis binnen stapt. Je kan er hier voor zorgen dat alle schoenen en jassen opgeruimd…
Ook interessant
10 maart 2021

Hoe zit het met jouw thuiswerkplek?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Sinds Corona om de hoek is komen kijken, is 5 dagen in de week op kantoor werken niet meer de norm. Hierdoor krijgen mensen ook verschillende behoeftes. Je hoort verschillende…
BlogOok interessant
27 mei 2021

Nieuwbouw gekocht, Wanneer zet je je eigen woning te koop?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Wanneer zet ik mijn huis te koop nadat ik een nieuwbouwhuis heb gekocht? Dit is een vraag met voor veel mensen een moeilijk antwoord. De kans dat je een keertje…