Reviews Makelaardij van de laar

Amber van de Laar

31 maart 2021

Ik ga scheiden. Wat moet ik met mijn hypotheek?

Niemand heeft het in de planning staan als hij of zij gaat scheiden... Maar ook dingen die niet in je planning zitten gebeuren soms, jammer genoeg.
Scheiden of uit elkaar gaan is vaak een emotionele gebeurtenis maar het heeft ook praktisch veel gevolgen. Bijvoorbeeld voor je huis en hypotheek.

Welke opties zijn er allemaal?

Optie 1: jij wilt zelf in de woning blijven wonen
Samen met je hypotheekadviseur bekijk je of het overzetten van de hypotheek op alleen jouw naam, mogelijk is. De hypotheekadviseur kijkt hierbij naar:

– Jouw inkomens en uitgaven
– De fiscale gevolgen voor de hypotheek
– De invloed van de looptijd voor de hypotheek
– Of er overwaarde is (uitkopen)
– Eventuele te betalen alimentatie

Echtscheidingsconvenant

Zijn jij en je partner getrouwd, dan is een echtscheidingsconvenant nodig om te kijken welke afspraken jullie hebben gemaakt over onder andere de verdeling van de woning, hypotheek en eventuele alimentatie. Zijn jullie niet getrouwd, maar wonen jullie wel samen in de woning, dan mogen jullie zelf nog een overeenkomst opstellen waarin minimaal de volgende zaken terugkomen:

– Wie blijft er in de woning wonen en neemt de hypotheek over?
– Is er sprake van verpande levensverzekeringen?
– Welke waarde kennen jullie toe aan de woning?
– Is er sprake van uitkoop partner?
– Hoe verdelen jullie spaargeld en boedel?
– Hoe regelen jullie het met pensioenen?
– Wat is er geregeld voor alimentatie of andere verplichtingen?

Ik blijf in het huis wonen

Als blijkt dat één van beiden in het huis kan blijven wonen en de hypotheek kan dragen, is er ‘ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid’ van de vertrekkende partner nodig. Houd daarbij rekening met het volgende:

– Jullie moeten naar de notaris voor een akte van verdeling
– Voor het ‘ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid’ teken je allebei. De vertrekkende partner is dan niet langer aansprakelijk voor de hypotheekschuld.
– Vaak moeten aan de hypotheek gekoppelde beleggingsdepots, verzekeringen en spaarrekeningen worden aangepast.

Optie 2: je ex wil in de woning blijven wonen en jij gaat ergens anders wonen

Als jouw partner in het huis blijft wonen dan geld voor de partner uiteraard ook alles onder optie 1.

Jij zult in dat geval op zoek moeten naar iets anders. Of je iets gaat kopen of gaat huren, is niet alleen afhankelijk van jouw wensen, maar ook van jouw inkomsten en uitgaven. Laat een financieel adviseur onderzoeken wat jouw mogelijkheden zijn.

Optie 3: jullie verkopen het huis samen

Het vervelendste scenario is dat geen van beiden in de woning kan blijven wonen. Jullie besluiten dus om de woning te gaan verkopen. Met de verkoopopbrengst van de woning lossen jullie de hypotheek af. Je betaalt dan in de meeste gevallen geen afloskosten. In de huidige markt is de kans gelukkig groot dat jullie een overwaarde hebben i.p.v. een restschuld.

Bij overwaarde
Ontvang je na verkoop jouw deel van de overwaarde. Koop je een nieuwe woning? Dan gebruik je de overwaarde voor de financiering. Leen je in plaats daarvan het bedrag (deels) bij? Dan mag je over het bijgeleende bedrag (bedrag van de overwaarde) geen hypotheekrente aftrekken.

Bij restschuld
Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan declareert de geldverstrekker of hypotheekverstrekker het bedrag van de restschuld bij NHG. Je krijgt dan een schuld bij de NHG. Of je voor kwijtschelding in aanmerking komt, bepaalt NHG. In alle andere gevallen zijn er een aantal mogelijkheden om je restschuld te voldoen.

Wellicht ook
interessant voor jou?

BlogOok interessant
27 mei 2021

Nieuwbouw gekocht, Wanneer zet je je eigen woning te koop?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Wanneer zet ik mijn huis te koop nadat ik een nieuwbouwhuis heb gekocht? Dit is een vraag met voor veel mensen een moeilijk antwoord. De kans dat je een keertje…
Ook interessant
10 maart 2021

Hoe zit het met jouw thuiswerkplek?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Sinds Corona om de hoek is komen kijken, is 5 dagen in de week op kantoor werken niet meer de norm. Hierdoor krijgen mensen ook verschillende behoeftes. Je hoort verschillende…
BlogOok interessantTop 3
22 februari 2024

In welk seizoen kun je het beste je woning verkopen?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Lente: Voordelen: Bloeiende natuur en meer daglicht kunnen je woning aantrekkelijker maken. Woningzoekers zijn vaak actiever tijdens de lente, waardoor de kans op een snelle verkoop toeneemt. Tuinen en buitenruimtes…