Reviews Makelaardij van de laar

Amber van de Laar

24 februari 2021

Wat gebeurt er eigenlijk met jouw huis na overlijden?

Het is natuurlijk niet het leukste onderwerp, maar het is wel van belang dat het goed geregeld is. We gaan er allemaal vanuit dat we enorm oud worden, maar toch moet je er rekening mee houden dat het allemaal ook net iets anders kan gaan lopen. En wat heb je dan eigenlijk geregeld voor jouw huis en de hypotheek?

Na jouw overlijden komen het huis en de hypotheek in de nalatenschap. Aan de meeste hypotheken is een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Na het overlijden van jou als verzekerde volgt een uitkering die de hypotheek verlaagt of zelfs compleet aflost. Zo voorkom je dat de nabestaanden een hoge schuld erven. De Nabestaanden erven dus jouw bezittingen na jouw overlijden. Jouw eigen woning is hier natuurlijk een groot onderdeel van.

Wie de nabestaanden zijn is vastgelegd in de wet, maar in een testament kun je afwijken van de wettelijke bepalingen. Wie erft jouw huis volgens de wet?
De erfgenamen zijn in de wet onderverdeeld in groepen, namelijk van groep 1 tot groep 4:

  1. In de eerste groep van erfgenamen vallen een huwelijkspartner (of geregistreerde partner) en de kinderen.
  2. Heb je geen huwelijkspartner, geen geregistreerde partner en geen kinderen, dan gaat de nalatenschap naar groep twee. Dat zijn de ouders, broers en zussen of hun kinderen.
  3. Komt er na deze groepen nog steeds geen erfgenaam in beeld? Dan volgen de grootouders of hun kinderen (ooms, tantes, neven en nichten) in groep 3.
  4. En de overgrootouders of hun kinderen (oudooms, oudtantes, achterneven en -nichten) in groep 4.

En hoe werkt dat dan in het geval van een huis?
Een huis is natuurlijk niet te verdelen over meerdere erfgenamen… De nalatenschap gaat naar één persoon, als je bijvoorbeeld één kind hebt en geen huwelijkspartner. Vaak zijn er meer gerechtigden. Als twee kinderen de erfgenamen zijn, hebben ze ieder recht op de helft van de waarde in het huis. Het huis kan verkocht worden en de euro’s kunnen verdeeld worden. De situatie wordt anders bij het achterlaten van een huwelijkspartner en kinderen. Ieder heeft recht op een gelijk deel van de nalatenschap, maar voor de kinderen is het tegoed niet opeisbaar. Pas bij overlijden van de huwelijkspartner van de overledene is het erfdeel van de kinderen onder normale omstandigheden opeisbaar.

Hoeveel erfbelasting betalen de erfgenamen?
Erfgenamen betalen erfbelasting over de overwaarde die op het huis zit (de huidige waarde minus de hypotheekschuld). Als waarde van het huis kunnen ze de WOZ-waarde aanhouden van het jaar van het overlijden of van het opvolgende jaar.
De heffing voor de partner en de kinderen bedraagt 10% tot een verkrijging van €128.751. Over het meerdere bedraagt de heffing 20%. Maar we hebben ook goed nieuws. Voor een partner geldt namelijk een vrijstelling tot maar liefst € 671.910,-, voor kinderen is de vrijstelling van € 21.282,- aanzienlijk lager. Uiteraard wordt bij de waarde van het huis ook de rest van de nalatenschap nog bij opgeteld.

Hoe kun je het zo goed mogelijk regelen voor jouw nabestaanden?
We denken vaak onvoldoende of te laat na over de financiële gevolgen van het overlijden van één van de partners. Bij het verzekeren wordt er gelijk gedacht aan een uitvaartverzekering, maar het regelen en het betalen van de uitvaart is maar een klein onderdeel van het ontzorgen van het gezin na jouw overlijden. Een volledig afbetaalde eigen woning is natuurlijk hartstikke fijn, maar zelfs dat is vaak nog niet voldoende. Het is namelijk nog maar de vraag of er bijvoorbeeld een nabestaandenpensioen in gaat na jouw overlijden. Ga er niet altijd zomaar vanuit dat de regelingen vanuit ons sociale stelsel voldoende zijn.

Bezig zijn met het overlijden is voor niemand een populair onderwerp, maar bespreek het toch een keer op een regenachtige zondag. Door er nu bij stil te staan en alles goed te regelen, kun je voor het gezin grote geldzorgen voorkomen.

Overweeg je een huis te verkopen vanuit een erfenis, dan zit je misschien nog met veel vragen en kan het prettig zijn om een keer helemaal vrijblijvend met een makelaar te sparren over alle vragen waar je nu mee rondloopt.

Neem gerust eens contact met ons op of stuur ons een appje op 0413-472118

Wellicht ook
interessant voor jou?

Ook interessant
10 maart 2021

Hoe zit het met jouw thuiswerkplek?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Sinds Corona om de hoek is komen kijken, is 5 dagen in de week op kantoor werken niet meer de norm. Hierdoor krijgen mensen ook verschillende behoeftes. Je hoort verschillende…
BlogOok interessant
20 juli 2021

Tips ter voorbereiding op de woningfotograaf

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=De hal is vaak de eerste ruimte die je tegen komt als je bij een huis binnen stapt. Je kan er hier voor zorgen dat alle schoenen en jassen opgeruimd…
BlogOok interessantTop 3
22 februari 2024

In welk seizoen kun je het beste je woning verkopen?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Lente: Voordelen: Bloeiende natuur en meer daglicht kunnen je woning aantrekkelijker maken. Woningzoekers zijn vaak actiever tijdens de lente, waardoor de kans op een snelle verkoop toeneemt. Tuinen en buitenruimtes…