Samenwonen? Wat spreken we af.
Je gaat een grote stap zetten want je gaat, misschien zelfs wel voor het eerst, samenwonen! Dat betekent ook samen verantwoordelijkheden dragen en samen dingen betalen zoals huur, hypotheek en andere vaste lasten. Ons advies: Maak vooraf goede afspraken om latere misverstanden en ruzie te voorkomen. Dat komt je relatie namelijk niet ten goede! Wij hebben alvast wat financiële tips voor toekomstige ‘samenwoners’ voor je op een rijtje gezet.
Open een gezamenlijke rekening
Een gezamenlijke rekening en een gezamenlijke huishouding sluiten feilloos bij elkaar aan. Ieder stort maandelijks een bedrag op de rekening en is jouw inkomen hoger dan dat van je partner, dan betaal jij naar verhouding bijvoorbeeld iets meer. Al je vaste lasten betaal je via de gezamenlijke rekening. Ook de huishoudelijke boodschappen kun je prima vanaf de en/of rekening betalen. Zo weet je precies wat er maandelijks in en uit gaat en hoeveel je voor jezelf over houdt.
Automatische incasso’s
De meeste vaste lasten zoals huur, hypotheek, gas/water/licht, internet en televisie, worden vaak op of rond de 1e van de maand afgeschreven. Laat dit zoveel mogelijk via goed geplande automatische incasso’s verlopen. Het bespaart je veel tijd en je betaalt altijd keurig op tijd! Daarnaast, niet geheel onbelangrijk, geeft het je een goed overzicht van hoe je er financieel voor staat.
Samen verzekeren
Wellicht trek je bij je partner in of misschien hebben jullie samen een nieuw stulpje gevonden. Hoe dan ook, doordat je gaat samenwonen veranderen er dingen en dus is het belangrijk om ook de verzekeringen onder de loep te nemen. De gezinssamenstelling veranderd en dit kan invloed hebben op bijvoorbeeld je inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. En is het misschien voordeliger om je zorgverzekering gezamenlijk ergens onder te brengen?
En heb je er wel eens over nagedacht wat er gebeurt als de ander komt te overlijden? Geen leuk onderwerp, maar het is te belangrijk om je kop ervoor in het zand te steken. Kun jij blijven wonen in jullie huis als je partner komt te overlijden? Heb je een koopwoning dan is er doorgaans altijd een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld (verpand) aan de hypotheek. In geval van overlijden keert deze uit en kan de hypotheek of een gedeelte van de hypotheek hiermee worden afgelost. Hoe jonger je bent, hoe goedkoper een overlijdensrisicoverzekering is. Zeker jonge mensen is het dus aan te raden een (extra) overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
Samen sparen
Koppel aan de gezamenlijke rekening ook gelijk een spaarrekening. Maak iedere maand beide wat meer over dan noodzakelijk is voor de vaste lasten. Wat er overblijft aan het einde van de maand zet je gelijk op de spaarrekening en voordat je het weet staat er een leuke bedrag op de spaarrekening. Op deze manier kun je financiële tegenvallers beter opvangen. Denk aan een kapotte wasmachine, cv-ketel of panne met de auto. Wat het ook moge zijn, spaargeld komt altijd van pas!
Samen of half-samen?
Geld is helaas één van de grootste oorzaken van echtelijke ruzies en zelfs vele echtscheidingen. Daarom is het handig om bepaalde zaken ook goed gescheiden te houden. Maak duidelijke afspraken welke uitgaven onder de gezamenlijke vaste lasten vallen en welke onder ieders eigen privé uitgaven vallen. Dit voorkomt een hoop ruzie en getouwtrek. Misschien heb jij een dure hobby en heeft je partner een schoenentic. Wanneer je de gezamenlijke lasten en de boodschappen keurig iedere maand betaald worden en jullie zelfs nog in staat zijn iedere maand samen een bedrag te sparen, dan blijft er voor beide ruimte over om geld uit te geven aan zaken die voor een ieder belangrijk zijn.
Samenlevingscontract
Ga je samenwonen dan is het op papier zetten van afspraken helemaal niet zo’n slecht idee. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in de vorm van een samenlevingscontract waarin je gemaakte afspraken op papier zet. Wanneer je dit doet in goede harmonie dan bespaart je dat later in geval van een relatiebreuk een hoop ellende. Hebben jullie samen kinderen of is er op korte termijn een kinderwens dan is trouwen of een geregistreerd partnerschap vaak nog een betere optie. Hoe je hier mee om gaat zal heel persoonlijk zijn, maar een keer advies inwinnen bij een notaris is zo’n slecht idee nog niet.
Fiscaal partnerschap
Samenwonen betekent niet automatisch dat je ook fiscaal partners bent. Een fiscaal partnerschap kan in sommige gevallen aantrekkelijker zijn dan ieder voor zich. Bepaalde aftrekposten kunnen dan bijvoorbeeld worden toebedeelt aan de gene met het hoogste inkomen waardoor je een hogere teruggave hebt. Of dat voor jullie ook geldt hangt er af van je persoonlijke situatie.
Met deze tips kan het (bijna) niet fout gaan! 😉