Reviews Makelaardij van de laar

Amber van de Laar

15 juli 2022

Hier moet jij opletten met je energiecontract

Heb je je huis verkocht? Dan zijn er nog een aantal zaken die je moet afhandelen. Het afhandelen van het energiecontract is een van die zaken. Wie verhuist, kan kiezen voor een nieuwe energieleverancier, maar dat hoeft niet. Bevalt de huidige leverancier en is deze ook beschikbaar op het nieuwe adres? Dan kun je het contract mogelijk gewoon meenemen.

Meterstanden opnemen

Ga je verhuizen? Geef dat dan zo snel mogelijk door aan de energieleverancier. Dat kan al vanaf 3 maanden voor de verhuizing. Doe dit uiterlijk 2 weken voordat de verhuizing plaatsvindt. Maak een notitie van de meterstanden op het moment dat je een ontvangstbevestiging krijgt. Wie een slimme meter heeft, hoeft niets te doen. Deze geeft de meterstanden automatisch door.

Geef de meterstanden door, binnen 15 dagen na de verhuizing. Je kunt je laatste meterstanden vaak online of per brief doorgeven. De verhuizing zelf kan vaak ook doorgegeven worden via het internet. De meeste energieleveranciers hebben hier een pagina voor.

Nieuwe energieleverancier kiezen?

Kiezen voor een nieuwe energieleverancier is een optie, als je gaat verhuizen. In dat geval is het belangrijk dat je het energiecontract opzegt en een nieuwe leverancier kiest. Houd je aan de opzegtermijn van 30 dagen. Houd ook rekening met een eventuele overstapboete. Als het contract niet helemaal is uitgediend, kan het zijn dat de energieleverancier om een vergoeding vraagt. Het contract had immers nog een waarde. Dat is schade die je toebrengt aan het energiebedrijf. Wettelijk gezien mogen energiemaatschappijen een boete geven, maar er zijn wel richtlijnen voor. Zo geldt bijvoorbeeld een limiet voor de hoogte van de vergoeding.

Een opzegboete hoeft niet alleen voor te komen bij een verhuizing. Het kan ook voorkomen als je gaat samenwonen of zelfs gaat emigreren. Wanneer je een andere energieleverancier hebt voor gas dan voor elektriciteit, is het zaak dat je met beide leveranciers contact opneemt.

Energiecontract meenemen

Bevalt de huidige aanbieder? Dan is het een idee om het energiecontract mee te nemen. Om dit te doen, neem je contact op met de leverancier. Vaak is het mogelijk om een contract te laten gelden voor twee adressen. Geef dan weer door wanneer je verhuisd bent.

Als een van de twee woningen tijdelijk leeg staat, is het een goed idee het termijnbedrag voor dat adres te verlagen. Zo betaal je nooit te veel, maar waarschijnlijk ook niet te weinig.

Je ontvangt een eindafrekening

Op het nieuwe adres ontvang je de eindafrekening. Daarom is het belangrijk het juiste adres op tijd door te geven aan de energieleverancier. Kloppen de meterstanden op de jaarafrekening niet? Geef dan de juiste standen door.

Let op: het kan zijn dat je op het nieuwe adres een nieuwe netbeheerder krijgt. Je kunt ook een andere netbeheerder krijgen voor gas dan voor elektriciteit. De netbeheerder kan niet zelf gekozen worden.

Help! Ik ben te laat..

Ben je te laat met het doorgeven van je verhuizing? Dan kun je bij de leverancier vragen om een spoedaanvraag. Je krijgt dan al tijdens de bedenktijd stroom geleverd. Ook bij een spoedaanvraag geldt dat je nog steeds recht hebt op bedenktijd. Besluit je dat je toch voor een andere aanbieder wilt kiezen, dan betaal je alleen voor de stroom die je geleverd hebt gekregen.

Vragen over dit onderwerp? Whatsapp met ons op 0413-472118

Wellicht ook
interessant voor jou?

BlogOok interessant
20 juli 2021

Tips ter voorbereiding op de woningfotograaf

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=De hal is vaak de eerste ruimte die je tegen komt als je bij een huis binnen stapt. Je kan er hier voor zorgen dat alle schoenen en jassen opgeruimd…
BlogOok interessant
27 mei 2021

Nieuwbouw gekocht, Wanneer zet je je eigen woning te koop?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Wanneer zet ik mijn huis te koop nadat ik een nieuwbouwhuis heb gekocht? Dit is een vraag met voor veel mensen een moeilijk antwoord. De kans dat je een keertje…
Ook interessant
10 maart 2021

Hoe zit het met jouw thuiswerkplek?

JTVCYXV0ZXVyJTVEJTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1ibG9nLWl0ZW0lMjIlM0UlMEElM0NwJTIwY2xhc3MlM0QlMjJzaGFyZS1sYWJlbCUyMiUzRURlZWwlMjBhcnRpa2VsJTNBJTNDJTJGcCUzRSUwQSUzQ2RpdiUyMGNsYXNzJTNEJTIyc2hhcmUtaWNvbnMlMjIlM0UlMEElMjAlMjAlMjAlNUJzc2JhLWJ1dHRvbnMlNUQlMEElM0MlMkZkaXYlM0UlMEElM0MlMkZkaXYlM0U=Sinds Corona om de hoek is komen kijken, is 5 dagen in de week op kantoor werken niet meer de norm. Hierdoor krijgen mensen ook verschillende behoeftes. Je hoort verschillende…