Wat als je het niet eens bent met de WOZ-waarde?
We kennen hem bijna allemaal wel, de jaarlijks bekende brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Maar wat nu als je het helemaal niet eens met met deze waarde, kun je hier dan iets tegen doen?
Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van belastingen en gemeentelijke heffingen die je moet betalen. Denk hierbij aan onroerendezaakbelasting, waterschapslasten en je inkomstenbelasting. De gemeente stelt de WOZ-waarde vast aan de hand van een taxatie. De waardebepaling van je woning wordt steeds meer geautomatiseerd aan de hand van modellen die afhankelijk zijn van de objectkenmerken. Dit wil dus ook zo zeggen dat de waarde niet heel nauwkeurig wordt berekend. Je kan het taxatieverslag van jouw woning opvragen via de gemeente.
Waarom bezwaar indienen? En heeft het zin?
Doordat de waardebepaling niet geheel nauwkeurig gebeurd, is de kans erg groot dat de waarde veel hoger uitkomt dan in werkelijkheid is. Dat wil dan dus ook zeggen dat je voor sommige belastingen meer gaat betalen dan eigenlijk nodig is. Het merendeel van de mensen vindt de WOZ-waarde van de woning te hoog, toch zijn er slechts maar een aantal mensen die ook echt bezwaar indienen. Van de bezwaarschriften die worden ingediend, wordt maar liefst de helft gegrond verklaard. Dat wil zeggen een lagere WOZ-belasting, maar ook een lagere onroerendezaakbelasting en waterschapslasten. Dat kan je zeker honderden euro’s besparen.
Hoe dien je bezwaar in?
Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-waarde, dan dien je dat binnen 6 weken na ontvangst van je WOZ-beschikking te doen. Na deze 6 weken vervalt je recht op bezwaar, dus let daar op. In het bezwaarschrift dien je uit te leggen, waarom je het niet eens bent met de berekende WOZ-waarde. De gemeente gaat dan naar jouw bezwaar kijken en heeft de tijd tot het eind van het jaar waarin jij het bezwaar hebt ingediend. De gemeente mag dat termijn verlengen met 6 weken, maar dit moeten ze wel van te voren melden. De gemeente neemt dan een besluit of ze meegaan in je bezwaar of dat ze je bezwaar afwijzen.
Wat als mijn bezwaar wordt afgewezen?
Wanneer de gemeente je bezwaar (gedeeltelijk) afwijst, dan zijn zij verplicht om uit te leggen waarom ze het niet met je eens zijn. Tegen die uitspraak kun je in beroep gaan bij de rechter.
Vragen over dit onderwerp? Whatsapp met ons op 0413-472118