Ik heb te maken met een verborgen gebrek, wat nu?
Je hebt net de sleutel van je nieuwe huis ontvangen en begint vol goede moed aan een nieuwe hoofdstuk, totdat je tegen een gebrek aanloopt. Hier had je niet op gerekend, dus wat moet je nu doen?
Het komt wel is voor dat je na de oplevering van je koopwoning erachter komt dat iets niet helemaal in orde is. Vaak kom je hier pas achter na de overdracht, wanneer dit het geval is wordt het een ‘verborgen gebrek’ genoemd. Geen enkel huis is perfect, dus als koper is het altijd goed om er rekening mee te houden, dat je misschien nog wat onderhoudt of aanpassing moet doen, die wel weer wat tijd in beslag nemen.
Een verborgen gebrek is niet zomaar iets wat je moet laten gaan. In sommige gevallen is de verkoper ‘aansprakelijk’ voor het gebrek. In een koopovereenkomst staat vaak dat je als koper van een woning ervan uit mag gaan dat de woning beschikt over de eigenschappen om er onder normale omstandigheden te wonen. De verkoper kan aansprakelijk zijn als:
- Je niet onder normale omstandigheden kunt wonen in de woning
- De verkoper wist van het gebrek, maar dat niet heeft gemeld
Onder deze omstandigheden is de kans groot dat de verkoper aansprakelijk worden gesteld. Bij het verkopen van een woning is de verkoper verplicht alle gebreken te melden. Dit wordt de ‘mededelingsplicht’ genoemd. Meld de verkoper niet alle gebreken, maar weet hij/zij hier wel van? Dan wordt geacht dat de verkoper de kosten van de reparatie betaald, mits je natuurlijk wel kunt bewijzen dat de verkoper wist van het gebrek.
Het komt ook wel eens voor dat de verkoper niet wist van het gebrek, maar het eigenlijk wel had moeten weten. Of hij wist wel dat er een risico was, maar vertelde niet over dit verhoogde risico. Ook dan heb je wel eens kans dat de verkoper een schadevergoeding moet gaan betalen. Je moet natuurlijk wel weer kunnen bewijzen dat de verkoper van het gebrek had moeten weten.
Als koper moet je ervoor zorgen dat je van te voren ook zelf onderzoek doet, dit verkleint de kans op verborgen gebreken. Wanneer je van te voren ook veel onderzoek doet, vergroot je de kans dat de verkoper achteraf nog moet gaan betalen voor het gebrek die je na de koop ontdekt. Met behulp van een bouwkundige keuring wordt bewijzen dat je goed onderzoek hebt gedaan. Wanneer je weinig onderzoek doet van te voren, is de kans ook kleiner dat de verkoper zal moeten gaan betalen voor het gebrek.
Onthoud dat je bij een ouder huis waarschijnlijk sneller te maken krijgt met gebreken dan bij een nieuwer huis. Dus hoe ouder het huis, hoe meer onderzoek je beter kunt verrichten.
Vragen over dit onderwerp? Whatsapp met ons op 0413-472118